Pitsi; koristeellinen reikäkangas hääpukuun

Näissä häissä tanssittiin mittatilauspuvussa pitsi-silkkisessä unelmassa.

Puku on morsiamen itsensä suunnittelema, jonka taustalla oli ajatus maalaishäistä sulhasen astellessa vierellä äijäflanellissa ja pussihousuissa. 

Pitsinen yläosa ja pienet pitsihihat, ah niin kevyttä ja herkkää.

Pitsi; naisellista viehkeyttä ja erotiikan pilkahdusta

Pitsit ovat viestineet elämäntavoista ja arvomaailmastaan jo 500 luvulta lähtien. Tuolloin pitsit olivat ylellisyystavaraa ja elintason symboleita. Pitsien nypläys kuului naisen arkipäiväisiin toimintoihin. Taidokkaat pitsit kelpasivat myyntiin ja toimivat osoituksena naisen kyvystä hankkia toimeentuloa.

Pitsit olivat muuttuneet kauppatavaraksi. Yhteiskunnallinen asemaa ja vaurautta korostettiin ylellisillä edustuspuvuilla. Puvut muodostuivat pääomasijoituksiksi, nainen miehensä omaisuudeksi astellessaan kaupungilla sen ajan pitsikoristeisessa luomuksessa. Pitsi on nähnyt myös ajan, jolloin siitä tuli kielletty ja paheksuttu materiaali.

Aidoiksi pitseiksi sanotaan käsin valmistettuja pitsejä.

Muistan aina mummoni liinavaatekaapin, missä pitsiset lakanat olivat silitetty sileiksi ja pitsit päissä tärkätty koviksi. Käsinvirkattujen reunus- ja välipitsein sekä niiden oheen kirjaillut lakanat olivat parhaimmillaan vain arvovieraiden käytössä. Mummon nuoruudessa ei siis pussilakanoissa nukuttu, vaan peiton suojaksi aseteltiin lakana, jonka pää taiteLtiin peiton reunan yli.

Kaikkein hienoimmat pitsit virkattiin hääparin lakanoihin tyyliin – ”Usko, Toivo ja Rakkaus”.

1800-luvun alussa keksityn tyllikoneen myötä pitsi menetti suosiotaan syrjäyttäen näin käsin tehdyt pitsit. Tämä ihmelaite työsti kolmen lankajärjestelmän avulla kuusikulmaisista rei’istä muodostuvaa kevyttä, verkkomaista materiaalia sillä seurauksella, että käsin tehdystä pitsistä tuli jälleen harvojen herkkua. Porvarisnainen ei hylännyt pitsejä kokonaan, vaan ompeli ne alus- ja yöasujen somisteeksi.

Nykyisin pitsejä voidana valmistaa teollisesti ja yhdennäköisyys aitoihin pitseihin verrattuna on hyvä.

Tässä postauksessa esitellyn hääpuvun pintakankaana käytettiin asiakkaan itsensä valitsemaa luonnonvalkoista Raschel-pitsiä. Tekstiilirakenteeltaan Rascel-pitsi muistuttaa mummolan verhoja johtuen sille tyypillisen verkkomaisen pohjan ansiosta.

Verkkomaisen rakenteen perusta on tyllipohja, johon lisätään kuviolankoja. Raschel-pitsikangas soveltuu ilta- ja hääpukuihin sekä pitsisomisteina alusvaatteissa.

pitsi; naisellista viehkeyttä ja eroottista pilkahdusta
Raschel-pitsi; perusrakenteeltaan tyllipohja, johon on lisätty kuvilankoja.
Kuva: Punomo

Lisätietoa: Tekstiilien materiaalit (2017)Finn Lectura.

Pitsiunelma; pukujen aatelia

Suhtautuminen hääpuvun mittailauksiin on muuttunut viime aikoina. Ompelimojen tarjontaa ei pidetä enää niin elitistisenä kuin joskus muonoin. Asiakkaina ovat niin nuoret kuin vanhemmat morsiamet.

Moni hääjuhlia suunnitteleva hankkii puvun Internetin avarasta maailmasta, joista aika moniin teemme istuvuutta parantavat korjaukset.

Moni hankkii ensimmäisen teetetyn puvun juuri hääpukuna. Teettäminen on helppo tapa saada juuri sellainen puku kuin asiakas haluaa.

Tässä postauksessa esitellyn puvun asiakas suunnitteli itse tarkoituksena pitää elonkorjuu-teeman ympärille suunnitellut häät.

Hääpuvun tekoprosessi alkaa ensitapaamisesta

Mittatilauksena tilattu hääpuku eroaa nettiostoksista siinä, että ensimmäiseksi otetaan mitat, ommellaan proto eli koekappale ja sitten vasta ryhdytään valmistamaan itse pukua. Työ kestää yl. pari kuukautta riippuen aikataulujen yhetensopimisen onnistumisesta.

Ensimmäisellä kerralla keskustellaan toiveista, valitaan malli ja mietitään kangasta sekä otetaan mitat. Tämän jälkeen valmistetaan koepuku, tarkastellaan sitä ja tehdään sovitusmuutokset. Jos kaikki puvussa toimii, leikataan varsinainen kangas ja harsitaan se sovitusta varten. Muutosten jälkeen sovitetaan jälleen ja tehdään istuvuutta parantavat korjaukset. Viimeisellä kerralla asiakas saa valmiin puvun mukaan.

pitsi; naisellista viehkeyttä ja eroottista pilkahdusta
pitsiunelma heinätekoaika maalaishäät hääjuhla kesä pitsi
Kuva: Tiinaliina
pitsiunelma heinätekoaika maalaishäät hääjuhla kesä pitsi
Pitsinen hääpuku heinäntekoaikaan
pitsiunelma heinätekoaika maalaishäät hääjuhla kesä pitsi
Pitsihääpuku sulkeutuu napeilla

Ja kuten usein, loppukankaasta ompelemme usein hääteemaan liittyvän laukun tai pussukan ja niin myös tällä kertaa.

Maalaishäissä, heinäpaaleineen ja niityllä kahvittelevine vieraineen morsian kantaa käsivarrellaan  ”bento bagia.

Bento- bagi on rennon tyylikäs nyyttilaukku, oikea heinälato-meininkiin sopiva laukku.

Yksinkertaisimmillaan se on helppo ommella ja sopii puvun materiaalista ommeltuna jopa morsiamen meikkilaukuksi.

Pitsiunelma häämekko ja elonkorjuutemmahäät-Auringonkukka ja maitotonkka
Auringonkukka ja maitotonkka
Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *