Hää- ja Juhlapukeutuminen- Tavoitteena hyvä istuvuus

woman in white gown carrying white sandals

Asun istuvuus tarkoittaa ryhdikästä, tasapainoista ja mukavan oloista vaatetta päälläsi elämäsi tärkeimpänä päivänä.

Loppujen lopuksi hääpäivä on ainoa päivä, jolloin morsian voi näyttää upeaa pukuaan, ja varsinkin kun sen löytäminen on saattanut kestää jopa kuukausia.

Tästä johtuen on erityisen tärkeää että morsian voi olla hääpäivänään huoleton sen suhteen, että puku on myös riittävän ajoissa odottamassa hääpäivän aamua.

Hääpuvun sovitus

Hääpuvun sovitus tarkoittaa ompelijan luona käyntiä, puku saadaan muutetuksi siihen kuntoon, että

  • puku ei kiristä
  • puku ei putoa päältä
  • puku myötäilee vartalon muotoja
  • puvun helma ei estä liikkumista.

Tosin sanoen, hääpuvun ja minkä tahansa juhla-asun sovituksessa vaate pyritään muuttamaan kunkin vartaloon sopivaksi hyvällä tavalla.

”Jokaista mekkoa on muutettava, vaikka se olisikin vain vähän, jotta istuvuus olisi oikea.”

Terry Hall – Kleinfeld Bridal, New York

Korjaukset saattavat olla hyvinkin tärkeitä, joten jätä budjetissasi hiukan ylimääräistä ompelijan työlle.

Morsiuspukuja myyvillä liikkeillä saattaa olla oma ompelija, joka työskentelee säännöllisesti myymälän pukujen kanssa, tai he voivat suositella luotettavaa, oman paikkakunnan ompelijaa tekemään työn. Itsenäisinä yrittäjinä ompelimoiden hinnat voivat vaihdella suurestikin ja voivat olla erilaisia verrattuna myymälän korjausompelu hintoihin.

Mitä Sinun kannattaa tietää pukuihin liittyvistä muutoksista?

Tyypilliset hääpukuihin liittyvät muutokset ovat

  • lyhennys
  • sivukavennukset
  • olan nosto

Nämä edellä kuvatut muutokset ovat ns. perustoimenpiteitä, jotta liikkuminen olisi vaivatonta, olkaimet pysyvät paikoillaan, selän puolella ei ole turhia ryppyjä, puku istuu vyötäröltä ja rintojen kohdalta hyvin.

Muutoksilla varmistetaan se, että hääpukusi sopii Sinulle täydellisesti, täyttää kaikki vaatimuksesi ja mikä tärkeintä, ”saa Sinut tuntemaan itsesi kauniiksi ja häikäiseväksi suurena päivänäsi”.

Hyvin istuvan puvun tulisi siis tukea ja muotoilla, korostaa ja täydentää vartalon muotoja ja olla riittävän pitkä peittämään kengät, mutta ei liian pitkä, jotta et kompastu helmoihin.

Hääpuku ostoksilla kannattaa siis olla tietoinen muutoksista, joita saatat tarvita, jotta voit huomioida kustannukset pukubudjettiisi.

Laajempia muutoksia voidaan tehdä, kun budjetoit muutoksille tarvittavan ajan määrä ja sovitusmäärän.

Laajempia muutoksia voivat olla esimerkiksi uudenlaiset hihat, olkaimet, laahus tai sen poisto, pitsi-applikaatiot, helmikoristelua, jne.

Joskus voi riittää vain pienten ongelmakohtien ompelu, joista tyypillisimmät ovat puuttuvien nappien ompelua tai pienten häiritsevien langanpätkien siistiminen.

haapuvut-juhlapukeutuminen-korjausompelu-sovitustilanne-ompelimopalvelut
haapuvut-juhlapukeutuminen-korjausompelu-sovitustilanne-ompelimopalvelut

Kuinka monta sovitusta tarvitaan?

Kaikki riippuu tarvittavien muutosten määrästä.

Joskus sovituskerrat typistyvät yhteen, joskus tarvitaan useampikin käynti ompelijalla. Keskimääräisesti käyntikertoja on kaksi.

Paras lopputulos saadaan silloin kun, puku on myyty Sinulle suurimman mitan joko lantion, rinnan ja vyötärön koon mukaan.

Jos puku on liian pieni siitä harvoin saadaan istuvaa lisäämättä jokin siihen kuulumaton osa, kuten takaristikko.

Suuremmasta puvusta on siis helpompi saada pienempi kuin päinvastoin.

Lopullisen sovituksen ajoitus voi olla paria viikkoa ennen juhlaa. Meillä korjattujen pukujen tulee olla valmiina viikkoa ennen juhlapäivää.

Kuinka kauan ompelijan luona menee aikaa?

Ensimmäinen sovitus kestää yleensä puolesta tunnista tuntiin. Aluksi ompelija arvioi muutosten tarpeen. Ammattilainen kykenee tekemään sen jo sekunneissa.

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen jokaisen seuraavan sovituksen kesto lyhenee, koska puku on lähempänä todellista näkemystä istuvuuden osalta.

Kuinka paljon rahaa minun pitäisi varata muutoksia varten?

Tutustu ompelijoiden hinnastoihin, jos sellaisia löydät heidän nettisivuiltaan tai soita ja kysy, kuinka paljon kokonaisuus tulee maksamaan.

Jotkut yritykset veloittavat työstä tietyn tuntimaksun mukaan, toiset perivät nk. kiinteän maksun, joka pitää sisällään kaikki muutokset 50 eurosta muutamiin satoihin euroihin.

Jos tarvitset pukuusi uuden pääntien, lisää pitsiä tai helmiä, sivukavennuksia tai vaihtaa helmaosan kankaan (sellaistakin on joskus jouduttu tekemään) hinnat ovat usein tuntihintaan perustuvia kiinteitä hintoja.

Kannattaa varmistaa jo hääpukuliikkeen myyjältä, onko mieleisesi puvun ostamisen esteenä liian suuret muutokset vai löytyisikö joku toinen pukuvaihtoehto, joka sopisi vartalollesi paremmin.

hääpuvut  juhlapukeutuminen korjausompelu sovitustilanne istuvuus ompelimopalvelut Ompelimo Tiinliina Rovaniemi
Kuvassa hahmotellaan 80-luvun hääpukuun tyyliltään sopivaa suurennosta puvun taakse.

Hääpukujen korjausompelun onnistumisen edellytykset

Varaa riittävästi aikaa korjauksille.

Hääpukujen muutosten aiheuttaman stressin poistamiseksi on parasta ostaa mekko aikaisin, kuin liian myöhään.

Jos esimerkiksi käytetyn mekon myyjä lupaa mekon ”joskus”, tai viikkoa ennen häitä, korjauksia ei ehditä kunnolla enää tehdä. Varsinkaan, jos mekko ei mene kiinni, tarvitaan useita sovituksia ja kiireestä ei hyvää seuraa.

Suunnittele sovitus siten, että viimeinen sovitus tehdään viimeistään kolme viikkoa ennen juhlaa.

Sitä enemmän aikaa, mitä enemmän muutoksia. Tämä varsinkin, jos teet suuria muutoksia korsettiosalle, rintojen kohdalle, jne.

Älä koskaan tilaa liian pientä mekkoa siinä uskossa, että sivuilta löytyy suurennos varaa tarvittaessa. ”Luulo ei ole tiedon väärti”, sanoo vanha kansa. Kuten aikaisemmin jo totesimme, suurempaa mekkoa on helpompi pienentää kuin päinvastoin.

Mitä mukaan sovitukseen?

Tuo sovitukseen mukana ne varusteet, joita aiot käyttää puvun kanssa hääpäivänäkin.

Syynä tälle, ei pelkästään ne mitat vaan se, että näet paremmin koko kuvan siitä, miltä näytät ja mitä tunnet pukeutuessasi pukuun juhlapäivänäsi.

Kun ompelija mittaa helmaa, käytä niitä kenkiä, joita pidät häissä, jotta olet samalla korkeudella kuin sinä suurena päivänä.

Jos et ole vielä valinnut hääkenkiäsi, tuo kengät, joiden korko on verrattavissa hääkenkiisi, olivatpa ne sitten vaikka ballerinat.

Korut, mahdolliset käsineet ja muut tarvikkeet eivät välttämättä muuta hääpuvun sopivuutta, mutta ne vaikuttavat yleiskuvaan.

Jos haluat ottaa kengät pois jossain vaiheessa iltaa, etsi sellaiset kengät, jotka ovat tarpeeksi mukavat käyttää molemmissa tarkoituksissa.

Jos pukua ei vielä ole löytynyt niin klikkaa alla olevaa linkkiä ja saat inspiraatiota, minkälaiset hääpuvut ovat nyt pinnalla.

Klikkaa : Weddingwire ja näet vuoden 2021 hääpukutrendit.

Lue myös: Elokuussa unelmoitiin ja tanssittiin tähtien alla