Miksi vaatteet nukkaantuvat?

Kuten olemme voineet useita kertoja saaneet kuulla eri lähteistä, todellinen vaatteiden harrastaja pyrkii rakentamaan tai ainakin pitäisi rakentaa vaatekaappinsa kestäväksi ja pitää se myös hyvin hoidettuna jo pelkästään talouden näkökulmasta. Keinoja hoidetun vaatekaapin ylläpitämisessä on tietysti vaatteiden peseminen niiden likaantuessa, tahrojen poisto, oikeat pesulämpötilat ja nukkaantumisen ehkäisy.

Yksi nykypäivän huolestuttavin piirre on ulkoilupukineiden nukkaantuminen.

Mitä nukkaantuminen on?

Nukkaantumisella tarkoitetaan pienten kuitupallojen muodostumista kankaan pintaan. Sitä sanotaan kankaan pintavirheeksi, joka johtuu kulumisesta ja tietenkin pesusta, kun irtomaiset kuidut alkavat työntyä kankaan pinnalle pallomaiseen muotoon nipuksi. Nyppyyntyminen toimii siten, että ensin muodostuu kankaan pinnalle kuitujen näennäistä kasautumista, jonka jälkeen kuidut ikään kuin kietoutuvat toisiinsa. Mitä enemmän jokin kohta vaatteessa joutuu hankauksen kohteeksi kuitupallot kasvavat, ellet sitä ennen onnistu poistamaan niitä häiritsemästä vaatteen ulkonäköä.

Itselläni tällainen kuitupallojen armeija ilmestyi vuoden vanhan, Haltin-ulkoilutakin hihoihin ja erityisesti niiden alapuolelle, ranteen seutuville. Ihmettelin tätä paikkaa, mutta todennäköisesti se johtuu käsien hankautuessa takin sivusaumoihin, joskin takin helmassa näitä kuitupalloja ei ole.

Nukkaantuminen tapahtuukin usein miten juuri niissä niissä vaatteiden osissa, jotka joutuvat hankaukselle alttiiksi päivittäin. Näistä esimerkkeinä paitojen ja villapaitojen kaulukset ja hihansuut, samoin kuin käsivarsien alla olevat kyynärpään kohdat, housujen lahkeet erityisesti reisien kohdalla sekä tietysti haaroissa.

Syynä tähän ovat tekstiilien fysikaaliset ominaisuudet, niiden käsittely valmistuksen aikana, meidän käyttäjien henkilökohtaiset tavat sekä se ympäristö, missä vaatteita yleisesti käytetään. Kankaat, missä nukkaantumista eniten esiintyy ovat tekokuituja, kuten polyesteri, akryyli, nailon, viskoosi ja nykyisin niin monissa tuotteissa käytetty elastaani.

Esimerkiksi villa ja monet muut luonnonmukaiset materiaalit eivät nukkaannu, ellei niihin ole sekoitettu mukaan jotain toista tai kolmatta materiaalia, joka alkaa nypyttämään tuotetta.

Kun kangas on valmistettu sekä heikkojen että vahvojen kuitujen sekoituksesta (sekoitekankaat eli luonnollisten ja synteettisten kuitujen yhdistelmä ) siinä heikommat kuidut murtuvat, niputtuvat yhteen eli ns. kiertyvät toistensa ympärille. Toisin sanoen, mitä korkeampi kierre, paremmin ne tuntuvat epätasaisuuksilta käsien koskettaessa kankaan pintaa.

Villa menettää kuohkeutensa ajan myötä, mutta se on luonnollista, kun villakuidut irtoavat ja ”varisevat” pois. Sen sijaan vahvemmat synteettiset kuidut pitävät kuitupallerot eli nukat tiukasti kiinni estäen niitä ”putoamasta” pois vaatteista. Ja juuri tässä nypyn poistossa meitä ompelijoita aina silloin tällöin tarvitaan kohentamaan vaatteen ulkonäköä. Villaneuleen ja -takin pintaa on helppo elvyttää kevyesti harjaamalla, jolloin nukkaa ei edes pääse syntymään.

Kuinka siis käsitellä vaatetta, joka on nuukkaantunut?

Vahvin tapa on ostaa sellaisia vaatteita, jota eivät ole sekoitekankaista valmistettuja. Varmaan helpommin sanottu kuin tehty.

Suurin osa ulkoiluvaatekankaista ovat juuri sekoitekankaista valmistettuja.

Paras tapa välttää nukkaantumista on käsitellä vaatetta oikein ja varsinkin pesun aikana. Pesemättä jättäminen ei ole hyvää vaatehuoltoa, koska lika kuluttaa vaatetta. Häiritsevät kulumat ilmaantuvat herkästi kauluksiin, hihansuuhun, housujen lahkeisiin ja erityisesti reisien ja polvien kohdalle ja tietenkin takamukseen eli kaikkialla siellä, missä vaate on kosketuksessa muihin pintoihin.

Miten nukkaantumista voi ehkäistä?

  • Kun peset vaatteitasi, opettele lukemaan vaatteen pesuohje. Siellä kerrotaan, missä lämpötilassa vaatteen voi pilaamatta pestä. Lika myös kuluttaa vaatetta ja niissä vaatteissa, missä pesuohjelappu on, sen saa ohjeen mukaan pestä!!
  • Jos et tiedä nukkaantuuko vaatteesi helposti, laita se pesupussiin.
  • Lyhennä pesuaikaa, koska myös sillä on vaikutusta vaatteen hankautumisen estämisessä. Kaikki vaatteessa olevat kuidut voivat hangata muiden vaatekappaleiden pintoja aiheuttaen kuitujen irtoamista ja sitä myöten nukkaantumista.
  • Käsinpesu on todellinen vaatevakuutus, jos haluat pitää kalliista vaatteestasi huolta.
  • Muista kääntää vaatteet nurinpäin ennen pesemistä ja kiinnittää myös kaikki vetoketjut ja napit hankauksen estämiseksi. Nurinpäin käännettynä mahdollisesti muodostuvat nypyt jäävät vaatteen sisäpuolelle eivätkä siten näy vaatteen ulkopuolella.
  • Vaatteiden lajittelu värin ja kangastyypin mukaan estää raskaampia kankaita hiomasta tai vahingoittamasta kevyempiä. Näin ollen farkut pestään erillään muusta pyykistä samanväristen kanssa.
  • Älä täytä pesukonettasi liian täyteen. Sopivasti täytetyssä koneellisessa rumpu pyörii sujuvasti ja vaatteet sen mukana väljästi. Jos yksittäiset vaatteesi eivät pysty liikkumaan helposti koneen sisällä, ne hankautuvat toisiaan vastaan ​​aiheuttaen enemmän kitkaa ja enemmän nukkaantumista.
  • Käytä mieluummin nestemäistä pesuainetta. Jauhepesuaine aiheuttaa nestemäistä enemmän hankausta. Vältä voimakkaita kemikaaleja tai valkaisuaineita, koska ne voivat hajottaa kuituja ja aiheuttaa enemmän tuhoja kankaassa kuin auttaa sitä. Väärä kemikaali ei esimerkiksi poista likaa paikallisestikaan, jos siinä ei edes ole siihen tarkoitukseen sopivaa lianpoistajaa.
  • Vältä huuhteluaineen käyttöä. Vaikka huuhteluaineet päällystävät vaatteiden kuidut pehmentämisen vähentämiseksi. ne voivat myös sisältää öljypohjaisia ​​yhdisteitä, jotka tekevät vaatteistasi vähemmän hengittäviä ajan myötä ja voivat myös päällystää pesukoneesi, mikä johtaa homeeseen tai muihin hajuihin. Esimerkiksi ulkoiluvaatteiden pesussa ei oikeanlaisen hengittävyyden ylläpitämiseksi saa käyttää huuhteluainetta!!
  • Kuivausrumpu ei ole paras mahdollinen apuväline vaateiden jälkikäsittelyssä. Kurkistus nukkasihtiin kertoo jotakin siitä, miksi pesurumpu on haitallinen vaatteille. Mekaanisena kojeena se ns. syö vaatteitasi.
  • Kuivata neulotut vaatteesi tasaisella pinnalla ja kudotuista kankaista valmistetut vaatteesi pyykkinarulla, kuivaustelineellä tai ripustimilla.
  • Voit vähentää erityisesti neulevaatteidesi kokemaa arkipäivän kulumista kyynärpäiden kohdalta välttämällä noojaamista pöydän pintaan ja istumasta karkeilla pinnoilla.
  • Kaikille ulkoiluvaatteita paljon pitäville reppu on pahin mahdollinen kantoväline koko ajan selän puolella pidettynä. Kaikkialla, missä reppu on pitkään kosketuksissa vaatteihisi tai vartaloosi, kuten hartioihin ja selkäsi, tulee olemaan lisääntyneen pillereiden todennäköisyyden paikka.
white front load washing machines
Photo by Ekaterina Belinskaya on Pexels.com

Nukkaantuneen vaatteen hoito

Turvallisin tapa poistaa nukkaa vaatteen piinalta on asettaa se pöydän päälle ja vetää se vapaalla kädellä kireälle ja viedä nukkakampaa hitaasti ja varovasti kankaan yli pienessä kulmassa. Älä hankaa kangasta, vaan vedä kammalla vain yhteen suuntaan. Puhdista kammasta nukka pois.

Vaihtoehtoinen menetelmä on käyttää pieniä saksia ( ei kuitenkaan kynsisaksia ) nukan poistamiseksi. Ole varovainen, koska et tietenkään halua leikata reikää!!

Riippumatta siitä, millä työkalulla poistat nukkia, harjaa vaate lopuksi varovasti vaateharjalla- Liimaharja ei sovellu varsinkaan neuleiden viimeistelyyn.