Tyllihame on aina muodissa

Kukapa sitä ei haluaisi tansseissa liihotella helmat hulmuten illan kaunottarena ihailtavien katseiden kohteena.

Tyllihameiden suosio jatkuu aina vaan ja erityisesti tanssihameiden perusmateriaalina.

Toki muitakin ilta- ja juhlapukujen materiaaleja esiintyy, mutta vanhojentanssipukujen alaosana tyllin suosiota ei voi kiistää.

Väreinä iki-ihanat ja naisellisen romanttiset pastellisävyt, joista muotoiltuina tyllihameosa on tyypillisimmillään monikerroksinen, lattiaan asti ulottuva juhlapuvun hame.

Oman tyllihameen ompeleminen ei ole vaikeaa.

Tyllihame koostuu tyypillisesti useista kerroksista leikattua ja yhteen ommeltua kangasta tietyssä pituudessa. Ongelmaksi on usein muodostunut tasaisen, siistin helman leikkaaminen.

Olen työssäni ompelijana valmistanut tyllihameita ja rohkenen sen vuoksi jakaa muutaman helpon perusvinkin niiden ompeluun, mittaamiseen, silittämiseen ja lyhentämiseen.

Tylli materiaalina

Tylli on ohutta harsomaista kangasta, tyypillisesti synteettistä, jäykäksi tärkättyä materiaali, jota käytetään alushameissa kohotukseen.

Toinen tyllilaatu eli huntutylli on pehmeää ja hyvin laskeutuvaa materiaalia. Huntutyllistä ommellut helmat ovat usein hääpukujen helmamateriaalina. Huntutylliä käytetään usein myös pitsisten yläosien tukimateriaalina, koska se on miellyttävän pehmeää ihoa vasten.

Tylli voi molemmissa tarkoituksissa olla yksiväristä tai siihen on kiinnitetty glitteriä ja erilaisia koristeita, kuten edellä mainittu pitsi.

Kun valitset tylliä hameosaan, Sinun kannattaa muistaa, että useampi kerros tylliä näyttää tummemmalta valmiina hameena.

Tyllihame voidaan suunnitella useista suorakulmaisista tyllikerroksista, jotka on leikattu samoihin mittoihin. Tämä on ns. “prinsessan” muotoinen hame, jossa on paljon täyteläisyyttä vyötäröllä.

unrecognizable female hands holding pink tulle fabric of dress
Kuva: Pexels.com

Voit käyttää tässä tyllihameessa esim. salsahameen ompeluohjetta ja kaavaa. Salsahameessa kaava on yksinkertainen vähemmän ommelleelle, koska siinä leikataan vain sopivan korkeita suoria kappaleita ja rypytetään yläreunastaan yhteen ja ommellaan saumat yhteen ja silitetään.

Vaihtoehtoisesti hame voidaan leikata A-linjaiseksi siten, että osa väljyydestä poistetaan vyötäröltä lantiolle asti. Valitse tällöin ompeluohjeeksi A-linjaisen hameen kaava.

Joskus tyllikerrokset voivat tilavuudeltaan olla erilaisia samassakin mekossa. Tämä näkyy siten, että hameosan pintakerros voi olla väljempi (esim. täyskello) kuin alikerrokset (puolikellot).

Täältä löydät kätevän laskurin kankaan menekin määrittämiseksi kullekin hametyypille.

Tyllin ompelu

Ennen tyllin ompelua, ompele ensin mallitilkulle ompeleita löytääksesi sopivan värisen langan. Itse valitsen aina vaaleamman langan kuin mitä tylli on, koska lankojen lukkiutuessa toisiinsa valmis sauma voi näyttää tummalta viivalta.

Voit toki käyttää selkeästi erottuvaa lankaa saumalinjaan, mutta selkeällä langalla ommellessa saumasta tulee hyvin näkyvä. Monikerroksisessa tyllihameessa perusvärillä ommeltu sauma voi näyttää silmiinpistävältä yhdessä kerroksessa, mutta voi siitä huolimatta sulautua hameen kerroksiin huomaamattomasti.

Kokeilemalla löydät sopivan langan ja hameestasi tulee siisti ja ammattimaisesti ommeltu vaate.

Muutama edestakainen pisto aloituskohdassa takaa sen, ettei yhdyssauma lähde purkautumaan.

Tyllin silitys

Tyllikerrosten yhdyssaumat kannattaa silittää, mutta silitä tylli AINA kankaan läpi.

Jos rauta on liian kuuma, synteettisenä materiaalina tylli saattaa sulaa.

Itse käytän usein peruslakanakangasta silitysraudan ja tyllin välissä.

Tarkista sopiva silityslämpötila kankaanostopaikan myyjältä.

Kuinka tyllihame on hyvä mitata?

Viimeinen vaihe tyllihameen valmistuksessa on sen pituuden mittaaminen.

Useiden poimutettujen kangaskerrosten hallinta vaatii kärsivällisyyttä, mutta on hyvinkin toteutettavissa.

Jos kaikilla kerroksilla on sama helman ympärysmitta, mittaa ja leikkaa ne yhdessä. Jos helmakerroksilla on eri helmaympärys, sinun on merkittävä ja leikattava helmakerrokset erikseen.

1. Merkitse helma, jos teet lyhennyksen asiakkaallesi. Muutoin ohita tämä vaihe ja siirry suoraan vaiheeseen kaksi.

2. Höyrytä hame, jotta kaikki kerrokset ovat sileitä ja rypistymättömiä.

3. Kiinnitä kerrokset toisiinsa harsimalla kerrokset yhteen n. 5 cm mitatusta pituudesta ylöspäin.

  • Harsiminen on kaikkein aikaa vievin tapa mittalinjan hahmottamiseksi, mutta materiaalille turvallisin.
  • Koska tylli pyrkii nousemaan ja lyhentymään ja koska tyllihameet näyttävät paremmilta, jos ne ovat pidempiä kuin vuorin helma, jätä 1-2 cm työskentelyvaraa merkitessäsi leikkuulinjaa.
  • Voit aina leikata hiukan myöhemmin, mutta et voi ommella leikattua helmaa takaisin !!

4. Kun sinulla on mitattuna selkeä merkki, merkitse leikkuulinja isoilla nuppineuloilla ympäri helman 1-2 cm halutun mitan alle.

5. Leikkaa helma. Puhtaimmat ja tasaisimmat reunat tehdään pyöröleikkurilla, mutta hyvin teroitetut sakset käyvät hyvin. Kun olet panostanut huolellisesti tähän vaiheeseen tai kiinnittänyt kaikki kerrokset huolellisesti yhteen, Sinun tarvitsee tehdä vain yksi leikkaus. Jos harkkoja syntyy, tasaa helma poistamalla mahdollisesti saksilla syntynyt harkko, ei muuta.

6. Ompele helmasaumojen päät uudelleen, jotta ne ne eivät aukea.

Sitten vaan puku päälle ja tanssimaan!!