Miesten pukujen muokkaukset

a man holding a bunch of flowers behind his back

Olet vaatekaapilla ja näet vanhan pukusi, joka on jäänyt harmittavan vähälle käytölle ja juhlat tulossa.

Sovitat takkia ja housuja, mutta huomaat, että takin olkapäät ovat liian leveät.

Mitä asialle voisi tehdä?

Pitäisikö sinun pyytää ompelija/räätäliä kaventamaan takin olkapäät nykymuodin mukaisiksi?

Tällaisissa tilanteissa puvun korjaaminen riippuu paljolti siitä, pystyykö ompelija/räätäli tekemään tarvittavat puvun tai vaatteen muutokset niin, että takkiin tai housuihin tehtävät muutokset eivät riko tasapainoa.

man in formal suit jacket holding his necktie
Photo by The Lazy Artist Gallery on Pexels.com

Kuinka monta kokoa suuremmaksi tai pienemmäksi puvuntakin ja – housut voi muokata?

Ensimmäinen sääntö puvun takin ja housujenkin muutoksissa on, että saumoista väljyyden poistaminen tai lisääminen on tiettyyn rajaan asti mahdollista, mutta isompaa ei useinkaan voi tehdä.

Kuinka paljon muutoksia voi tarkalleen ottaen tehdä riippuu siitä, kuinka paljon ylimääräistä materiaalia vaatteiden saumoissa on tai kuinka paljon kangasta helmakäänteeseen on jätetty.

Räätälöidyt housut ja takit, jotka ovat alunperin olleet mittatilaustyönä valmistettuja, sisältävät yleensä enemmän säätövaraa ja kestävät näin käyttäjän muuttuvan koon vuosian varrella.

Käyttövalmiissa tai halvemmissa tuotteissa on yleensä vähän tai ei ollenkaan ylimääräistä materiaalia, johtuen tuotteen valmistukseen liittyvistä kustannuksista.

Liian suuri puku voi olla räätälillekin hankala korjata

Puvun takit ovat yleensä rakenteeltaan melko monimutkaisia, eikä niitä voi yksinkertaisesti vain pienentää useaan kokoon, koska mittasuhteet muuttuvat ja monimutkainen rakenne (vuori, kangas, pehmusteet, taskut jne.) on myös suhteutettava muutoksiin.

Tästä tuskin tulee kustannussäästöä niin paljoa, että työ kannattaa tilata.

Kustannustehokkaampaa on ostaa kokonaan uusi takki/housut tai koko puku.

Puvuntakille tehtävissä olevat mahdolliset korjaukset

Pukutakkien osalta on sanottava, että pienentää voi enintään kaksi kokoa, mutta vain yhtä kokoa liian iso pukutakki tai bleiseri on turvallisempi vaihtoehto korjausten osalta.

Takkia voi suurentaa tai pienentää maltillisen määrän eri paikoista.

  • Pukutakin olkapäiden muuttaminen. Räätälit eivät yleensä suosittele olkapäiden suurentamista tai pienentämistä eikä ainakaan molempien muuttamista. Takin olkapään rakenne on niin monimutkainen, että niiden uudelleenmuotoilu vaatii koko takin purkamisen ja uudelleen leikkaamisen.
  • Hartioiden olkatoppausten muuttaminen on hankalaa, koska tässä tapauksessa olkapään rakenne muuttuu ja sen myötä takin ulkonäkö. Lopputulos ei koskaan ole sama kuin alkuperäisessä tyylissä. Tulos ei koskaan näytä yhtä hyvältä kuin ostaisit uuden takin sellaisen olkapään kanssa, jonka halusit alun perin.
  • Kauluksen vaihto. Harvemmin kysytty muutos on pukutakin kauluksen muuttaminen. Tämä ei tule mieleen alueelta, joka vaikuttaisi puvun ulkonäköön tai jopa istuvuuteen, mutta niskaan nähden liian suuri kaulus johtaa pelättyyn niskan ja takin kauluksen väliin jäävään ”kaulusväliin”. Korjaaminen voi tulla niin kalliiksi ja kauluksen muutoksissa pitää ottaa aina huomioon myös se, onko olkapäät samalla tasolla. Myös ryhti vaikuttaa muutoksiin.
  • Takin hihojen vaihtaminen, kaventaminen, pidentäminen ja/tai lyhentäminen. Liian väljät hihat voidaan kaventaa, pidennys onnistuu 2,5 cm verran. Puvun takin hihojen lyhentäminen on varsin tavallinen työ ompelijalle.
  • Avattavat napinlävet tekevät pidentämistä tai lyhentämisestä hankalaa, ja siksi kannattaa olla tarkkana pukuostoksilla, koska tällöin puvun hihojen pitää olla juuri sopivan pituiset. Avattavat napinlävet ovat reikiä valmiissa tuotteessa ja jos pitää lyhentää hihoja, avattavien napinläpien korjaus vaatii uudet hihat
  • Takin lyhentäminen on mahdollista, jos lyhennät pituutta vain vähän, jotta taskut ja alimmaisen napin paikka ei riko yleisilmettä ja ovat suhteessa pituuteen oikealla kohdalla.

Puvun housujen mahdolliset korjaukset

Housujen lahkeet voidaan lyhentää, mutta pidentää vain sen verran, mitä käänteissä on materiaalia jäljellä.

Laadukkaat housut myydään raakalahkeilla, ja alareunassa on paljon ylimääräistä kangasta, mutta yleensä alavaraksi ei jätetä kuin 4 senttiä ja alisuunauha tueksi.

Lahkeita voidaan myös kaventaa, etenkin polvesta nilkkaa kohti, jos lahkeensuu on liian leveä alareunassa.

Vyötärölle lisääminen ja siitä vähentäminen onnistuu, koska housujen valmistajat ovat yleensä melko anteliaita tarjotessaan takasaumassa varoja vyötärön ja lantion kohdan suurennokselle.

Suurennoksen tarkka määrä vaihtelee koon mukaan, mutta vähintään 3-5 cm löytyy keskimmäisestä takasaumasta.

Pienennys voidaan tehdä päinvastoin myös takana, suunnilleen samaan rajaan asti.

Kaikki yli 5 cm muutokset vaikuttavat housujen tasapainoon, kun takataskut tulevat lähelle toisiaan ja silloin on työtä ei kannata tehdä.

Housut ovat siis hieman enemmän muokattavissa kuin puvun takit.

Vaikka lahkeet voidaan kaventaa, niin vyötärönauhan ja haaran välistä etäisyyttä onkin sitten jo vaikeampi muuttaa.

two men in suits posing
Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Yhteenveto

Puvun osia tarkasteltaessa on mahdollista tehdä monia erilaisia ​​muutoksia.

Housujen tai räätälöidyn takin anatomian ymmärtäminen saa myös sinut tietoiseksi siitä, mitä voidaan tehdä ja mitä ei. Tutki ajan kanssa omistamiasi vaatteita.

Tarkista saumoista saumavarojen leveys, tutustu pukuun jo ostoksilla saadaksesi käsityksen sen rakenteista.

Punnitse kaappiin unohtuneen vanhahkon puvun kohtaloa ja tunteitasi sitä kohtaan huolella. Onko pukua kohtaan kokemasi tunne niin vahva, että se kannattaa muokata.

Arvioinnin jälkeen voit miettiä, oletko valmis sijoittamaan siihen vai ostaisitko mieluummin uuden puvun.

Jos löytyy jotain mieltä askarruttavaa niin soita ompelijallesi ennen lopullisen päätöksen tekemistä.