(Artikkeli päivitetty 12.05.2023)
Kauniit avopaidat luomutrikoosta – Mikä avopaita on?
Monilla potilailla on sairaudesta tai vanhuus-iän mukanaan tuomista ongelmista johtuen vaikea liikkua, eivätkä he voi itse auttaa pukemisessa.
Potilas, jota hoidetaan sänkyyn vaatii helposti puettavia vaatteita esim. juuri avopaitaa, jolla voi pitää yläruumiin suojattuna vaikka vaatteet muutoin olisivat ns. sairaalatyyliä eivätkä malleiltaan ja kuoseiltaan miellyttäviä.
Muistan itsekin sen kerran, kun olen sairaalavaatteita pitänyt, että kovin oli huonon mallinen ja pitkä kuin nälkävuosi, siis se synntysosaston aamutakki, joka piti pukea huoneesta poistuessani.
Vauvalaan kävellessä olin kompastua sen helmoihin, eikä ne onnettomat napit pysyneet kiinni, kun napinlävet olivat muuttuneet enemmänkin napin aukoiksi.
Siinä sitten tepsuttelin vauvan luokse kannatellen helmoja ja samalla vähän kuin pyyhin helmoilla lattioita.
Hoitajat suunnittelijan asemassa ideoimassa avopaitoja
Erityisesti hoitajat ovat avopaita tilausten yhteydessä todenneet haluavansa suojata avopaidalla vanhuksen yksityisyyttä ja käyttää kehon verhoamiseen helposti puettavia ja kauniskuvioisista materiaaleista valmistettuja vaatteita.
Kun avopaita on suunniteltu takaa avoimeksi, vaate on helpompi vaihtaa ja korvata puhtaalla asulla, eikä käsien ujuttaminen hihoista läpi käy potilaalle liian raskaaksi. Etupuoli on yhtenäinen, ei nappeja hankaloittamassa pukemista.
Käytännöllinen avopaita hoitotyössä
Kaikki eivät pidä nauhakiinnityksistä, napeista tai muista kiinnitysmekanismeista niskan alueeella, koska ne painavat ja ovat sen vuoksi hankalia potilaan ollessa selinmakuulla. Sivuille sijoitetut nauhatkaan eivät tee potilaan omatoimista pukeutumista helpoksi jos kädet eivät liiku.
Avopaitaa on mahdollista käyttää molemmin päin, mutta koska monet meistä tuntevat olonsa epämukavaksi paljaan ihon vilkkuessa paidan etumuksesta, avopaita on mukavampi takakiinnitteisenä. Silloinkaan ei kyllä ihan muiden joukkoon haluta lähteä samoilemaan, koska avopaita ei peitä takamusta.
Avopaidan käyttäjän heikko liikkuvuus vaatii pään yli vedettäviltä vaatteilta riittävästi joustoa, siksi avopaidan kauluksen tai aukon yleensäkään ei pidä olla liian tiukka. Hihat voivat olla joko lyhyet, puolipitkät tai täyspitkät.
Omaisten toiveista olemme ommelleet hihansuihin resorit, jotta hiha ei valahda käsiä nostettaessa kainaloon. Toisaalta pelkkä käänne hihansuussa on myös hyvin käytännöllinen, tilanteesta riippuen.
Helman pituuden pitää olla riittävä, mutta ei liikaa, koska makuulla sitä on hankala asetella kehon alle ja liika kangas aiheuttaa helposti painaumia.
Valikoimistamme löytyy nykyisin myös tunikapituus kun halutaan lisälämpöä hauraan vanhuksen hoidossa.
Samoin on avopaidan koon laita; paidan koko mittojen mukaan (S-XXXL) on aina hyvä vaihtoehto.
Lue lisää: Ikääntyminen ja vaatetus
Millainen sitten on hyvä avopaita?
- Toimivan avopaidan mitoituksen on hyvä olla istuva mutta tarpeellisista kohdista väljä. Liian iso altistaa makuuhaavoille, kankaan jäädessä turhaan painamaan ihoa.
- Mallin on hyvä olla kiristämätön.
- Puettavuus sellainen,että potilas tai vanhus saa vaatteen puettua joko itse tai avustettuna.
- Kauniit kankaat ja yksityiskohdat ovat ilo silmille ja lisäävät estetiikan kautta käyttömukavuutta.
- Materiaalit laadukasta ekopuuvillaa, pehmeän napakkaa ja kotimaista.
- Pesu ja hoidon pitää onnistua sekä kotona että laitospesulassa.
- Valmistuksen tulisi tapahtua kotimaassa.
Lue myös: Miten potilasvaate vaikuttaa sairaudentunteeseen?