Korjausompelupalvelu-Ompelimo Tiinaliina

Päivitetty 05.01 2024

Vaatteiden korjausompelu- Ompelimo Tiinaliina Rovaniemi

Korjausompelu voidaan määritellä vapaasti eri materiaalista valmistetun tuotteen korjaamiseksi, tavoitteena muuttaa kokoa tai mallia. Kyse on siis vaatteen uudelleen muokkauksesta, jotta se toimisi käytössä aikaisempaa paremmin.

Käytännössä korjausompelu tarkoittaa lyhennystä, pidennystä, vetoketjujen vaihtoa, kavennnuksia tai muita vaatteen päivityksiin liittyviä ompelijan perusosaamisen tasoja.

Ei niin pientä tai suurta paikkausta tai korjausta, mitä ompelija ei voi tehdä. Materiaalituntemus, raaka-aineet ja niiden ominaisuuksien tuntemus auttaa taitavaa käsityöläistä loihtimaan vanhasta aikasempaan verrattuna toimivamman.

Klikkaa tänne: Korjausompeluhinnasto

Ompelijan työssä vaadittavia ominaisuuksia

Korjausompelijan työssä tarvitaan visuaalista silmää eli miten asu tulee toimimaan asiakkaan mittasuhteiden mukaan.

Luovuus on aina eduksi, kun halutaan saada aikaan uutta ja erilaista.

Hyvin usein ”vanhasta uutta”- tilaustyö tai vetoketjun vaihto ovat niitä työtehtäviä, missä todellinen (korjaus)ompelijan taitotaso mitataan.

Nopeuskin on valttia silloin, kun halutaan toimia asiakaslähtöisesti eli nopeasti. Kaikki eivät malta odottaa huomista kauempaa, mutta puhumalla on aina selvitty molemmille osapuolille sopivista toimituajoista. On myös mukava, kun asiakas saa tilauksensa tärkeään päivään mennessä.

Ajanhallinta

Hyvin organisoitu työpäivä auttaa keskittymään työhön napakasti, sillä työ on joskus kyettävä tekemään laadukkaasti myös kiireessä.

Täällä meillä Rovaniemellä, missä käy satoja ja taas satoja matkailijoita vuosittain, muun muassa kielitaitokin katsotaan eduksi, sillä joskus ovella voi olla vaikka Ounasvaaralla leiriään pitävät urheilijat tai safarilomallaan kelkkahaalarinsa vetoketjun rikkonut turisti.

Työlle laskettu valmistusaika ei voi näin ollen olla kovin pitkä, joten ajanhallinta ja työn organisointi työpäivän aikana muodostaa joskus aikamoisen koetuskiven, mutta aina yllättävistäkin tilanteista on selvitty.

Korjausompelimon asiakaspalveluprosessi

  • Ajanvaraus

Päivä alkaa työkalenterin tarkistuksella tai siitä, kun asiakas soittaa ja tulee käymään korjausta vaativa tuote mukanaan.

Korjauspalvelun aikoja pyrimme tarjomaaan kaikille palvelua haluaville, mutta toimitusajat vaihtelevat kysynnän mukaan. Soittamalla kuitenkin saa aina tiedon nopeasti, milla aikataululla ehdimme ongelmaan paneutua.

Meillä on ovet lukossa, mutta ovikellon kilahdus saa nousemaan työtuolilta ja valmistautumaan asiakaskohtaamiseen asenteella……

Jokainen teistä asiakkaista on tärkeä ja ansaitsee tulla kohdatuksi yksilöllisesti tervehtien ja kuunnellen.

  • Tilauksen vastaanotto

Tuotteen vastaanottotilanteessa käymme asiakkaan kanssa läpi korjaus- tai muodistustarpeet ja dokumentoidaan ne työkorttiin asiakkaan esittämien toiveiden mukaan.

Ompelijan tehtävänä on selvittää tuotteessa käytetyt materiaalit sekä valmistusmenetelmät.

Mikäli samanlaista materiaalia ei ole saatavilla, laadimme yhdessä asiakkaan kanssa suunnitelman, mitä materiaalia käytetään ja kuka sen ompelimolle hankkii.

Lopuksi työkorttiin merkitään valmiin tuotteen hakupäivä ja hinta. Hinta sis. aina alv 24% ja maksutapana on maksukortit.

Lisäämme työn korjauslistallemme, siten että se valmistuu viimeistään hakupäivää edeltävänä iltana.

  • Tuumasta toimeen

Varsinainen korjaustyö aloitetaan tutustumalla tarkemmin vaatteen rakenteisiin, valitsemalla tarvittavat työmenetelmät, ompelutarvikkeet, koneet ja laitteet.

Korjauksen jälkeen vaate viimeistellään, silittämällä tai prässäämällä. Langanpätkät ja pöly poistetaan liimaharjaa käyttäen, jotta tuote näyttää hyvältä. Vaate toimiston hyllyyn odottamaan asiakkaan saapumista ja sitten taas uuden työn pariin.

Itse pyrin toteuttamaan korjaukset mieluummin aina vähintään päivää aikaisemmin, jotta kaikki on varmasti kunnossa ennen hakupäivää.

  • Joskus vaan on maltettava lopettaa

Työpäivän lopuksi ja aina välillä siistitään työtilat imuroiden ja huolehditaan koneiden puhtaudesta. Suuremmat koneiden huollot järjestetään pari kertaa vuodessa suursiivouksen yhteydessä.

Jokainen työ ja jokainen päivä tuovat aina jotain uutta ja erilaista korjattavaa, mutta siinähän se ompelijan työn mielekkyys onkin.

siisteys työhuone ylellisyys

Muutakin elämään mahtuu

Yksi asia, joka ompelijan kannattaa muistaa on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen, sillä iloinen asiakaspalvelija on puolet myynnistä. Itse huolehdin hyvästä olosta säännöllisellä liikkumisella, lapsen koulunkäynnin ja urheiluharrastuksen rinnalla kulkemisella, pihasaunassa kylpemisellä, dekkareiden lukemisella, pihalla puuhastelulla tai sen kun vaan olemisella. Muotilehdet ovat mukavaa ajanvietettä, sillä ompelijan pitää olla ajan tasalla siitä, mitä maailman muodissa milloinkin liikkuu.

Facebook ja muut somekanavat ovat taaksejäänyttä elämää, koska elämässä on niin palojon muutakin, tärkeämpää. Tämä siksi, ettei joka paikkaan ehdi ja on parempi keskittyä olennaiseen, joten meille riittää se, että radio kertoo työpäivän aikana sen, mitä meidän tarvitseekaan tietää.

Illalla sitten vedetään villasukat jalkaan, katsotaan telkkarista mielenkiintoiset historiadokumentit ja/tai luetaan kirjastosta hankitut mielenkiitoiset dekkarit.

blur close up coffee coffee cup
Kuva: Pexels.com

Blogi ja verkkokauppa; mainio kanava ompelijallekin

Työn ohella tykkään häärätä täällä blogissa, joka ajoittain on heikommassa asemassa, kun varsinainen työ vie suurimman osan päivästä melkoisen tarkkaan.

Tälläkin päivityskerralla löytyi surkeita trollien sekaan ujuttamia linkkejä ja muuta sälää, joka sitten harmittaa.

Tämä Ompelimon blogin ja aina lokauussa avautuvan aatto.shopin eli Joulupukin vaatekaupan ylläpitäminen tuo säpinää yllinkyllin. aatto.shop avautuu jälleen 1.10.2024 ja on täynnä valmiita joulupukin vaatteita, kaavoja ja tarvikepaketteja koti-Joulupukkien vaatemallistosta kiinnostuneille.

Olemme useamman vuoden ajan kuljettaneet päätyömme rinnalla Santa’s Wardrobe – Joulupukin vaatemallistoa ja tuottaneet suomalaisen joulutuotteen niin paikallisille matkailualan yrittäjille kuin ulkopaikkakuntalaisille sekä asiakkaille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Olemme oppineet tosi paljon mm. siitä, mitä suomalaisen Joulupukin vaatetukseen oikeastaan kuuluu ja miltä sen kannattaa näyttää suomalaiseen jouluilmaisuun ilman, että se millään tavalla ilmentää amerikkalaisen colapukin vaatetusta.

Nykyään työvuodet jakautuvat selkeästi kahteen; keväällä ommellaan ennakkotilausten perusteella tarvittava Joulupukin vaatevarasto ja syksy keskitytään muun työn ohella palvelemaan Joulupukin vaatemallistosta kiinnostuneita asiakkaita sovittamaan niitä täällä ompleimon sovityushuoneessa. Samalla luonnollisesti keskittyen palvelemaan yompelimon tärkeintä kohderyhmää eli korjauspalveluasiakkaita läpi vuoden.

Kaiken tämän perusteella sanoisin, että ”ompelijan työ olisi rakasta, ellei se olisi niin hauskaa”.

Lopuksi vielä ompelijalle kirjoitettu runo kaikesta siitä, mitä meidän työ pitää sisällään.

Ompelijan viikko

Maanantaina malli valittiin.

Tiistaina neulat teroitettiin.

Keskiviikkona kaavat piirrettiin.

Torstaina taitokset taiteiltiin.

Perjantaina päärmeet silitettiin.

Lauantaina lapset ruokittiin.

Sunnuntaina saumat suoristettiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *